At the Mountains of Madness

At the mountains of Madness

In de vorige recensie besprak ik een boek óver H.P. Lovecraft door Houellebecq. Ik zal het nu hebben over het verhaal waarnaar ik in die log verwees: At the Mountains of Madness.

De verhalen van Lovecraft zijn ontelbare keren verschenen in allerlei verhalenbundels. Soms in bundels met alleen Lovecraftverhalen, soms in bundels met weird fiction, horror of fantasyverhalen. Enkele van zijn verhalen zijn eigenlijk te lang om de naam ‘verhaal’ te krijgen, en worden daarom vaak ‘novelle’ genoemd. Dit is ook het geval met het ‘verhaal’ Arthur Gordon Pym van Edgar Allan Poe – een verhaal dat niet geheel toevallig door Lovecraft wordt genoemd in At the Mountains of Madness.
Al is At the Mountains of Madness niet het beroemdste verhaal van Lovecraft (dat is ongetwijfeld The Call of Cthulhu), het behoort zeker tot de top vijf. Dat is te merken aan alle cultuuruitingen rond dit verhaal. Zo werd in 2006 een radiohoorspel uitgezonden door de H.P. Lovecraft Historical Society gebaseerd op dit verhaal. Meerdere bands maakten nummers en albums met de naam (At the) Mountains of Madness, en het is zelfs de naam van een Simpsons-aflevering – Southpark heeft alleen een Cthulhu-aflevering. Daarnaast is het een waarschijnlijk mislukkend filmproject (net als The Hobbit) van Guillermo del Torro. De trailer is gelukkig wel goed gelukt. Ten slotte zijn er meerdere schrijvers die een vervolg op het verhaal hebben geschreven, en is er een eindeloze stoet aan kunst- en role playing game-uitingen die met het verhaal samenhangen.
Maar wat maakt het verhaal dan zo bijzonder – en volgens sommigen onverfilmbaar? Eigenlijk zegt Del Torro dit allemaal heel duidelijk in dit interview. Kort gezegd komt het erop neer dat Lovecraft zich in dit verhaal laat zien als de master of suspense. Hoe doet hij dat? Ik denk dat het een combinatie van met name de volgende factoren is:

  • het verhaal insinueert meer dan dat het laat zien;
  • het verhaal blijft de climax eeuwig uitstellen;
  • de personages blijven rationeel en wetenschappelijk
  • …totdat ze niet meer kunnen en worden ingehaald door de waanzin.

En waar gáát het verhaal dan over? Een groep wetenschappers landt op Antarctica voor geologisch onderzoek. Ze trekken verder dit onherbergzame oord op dan hun voorgangers, en doen een bijzondere ontdekking, waarover ze in eerste instantie zeer enthousiast zijn. Ze geven hun ontdekking dan ook via de radio aan de pers door, met het vooruitzicht verder te onderzoeken en te ontdekken. Maar dan vinden ze iets verschrikkelijks

At the Mountains of Madness   (H.P. Lovecraft; editie Joyce Carol Oates)

(Lezen-kijken-luisteren, 2011)

 

Geen reacties mogelijk