Bob, de Chinese babyrups

Kort!

Foto: still uit de film De sluikrups (2002)

Alweer even geleden leenden mijn vrouw en ik een dvd met daarop korte films die een Gouden Kalf hadden gewonnen. Het was een hel gelijk – de ene film was nog slechter dan de ander, en na een aantal films stopten we maar met deze marteling. Mijn vrouw was dan ook geschrokken toen ik met de dvd Kort! met korte Nederlandse films thuis kwam.

Kort! is de naam van een serie Nederlandse tv-films die ook op het Nederlands Film Festival worden vertoond. De meeste van deze films hebben geen Gouden Kalf gewonnen. De jury van die prijs heeft blijkbaar een erg slechte smaak – of misschien zijn de films té kort? De ‘korte’ Gouden Kalf-films zijn namelijk helemaal niet zo kort. In elk geval bevat de serie Kort! enkele echte juweeltjes. Het was voor ons dan ook een verademing te zien dat Nederlandse korte films niet per definitie weerzinwekkend zijn. Van de tweede editie (2002) bespreek ik (kort natuurlijk) vier films die me in positieve zin opvielen.

De sluikrups is een grappig filmpje. Niet hoogdravend, maar misschien daarom wel zo leuk. Tessa wil de seks met haar man wat spannender maken, maar dat ziet de man, Carlo, niet zo zitten. Hij gooit het gekregen ribbelcondoom dan ook direct in de wc. Dochterlief (5 jaar) vindt het condoom, en wat moet je dan als vader zeggen? Een hilarische maar ook schattige oplossing wordt bedacht. Jammer dat deze film op het IMDb zo’n laag cijfer krijgt.

Bob is een zielige eenzame man. Zijn lege huis met tv staat vol met aanwijzingen dat hij elk jaar een gezelschapsdier van zijn moeder cadeau krijgt voor zijn verjaardag. Wat er met die dieren is gebeurd wordt al snel duidelijk. Het dier van dit jaar, een puppy, lijkt echter een onverwacht effect voor Bob te hebben. Reden om het beestje te houden… of toch niet? Voor wie van zwarte humor houdt.

In De Chinese muur zit een vrouw in ‘De Chinese muur’. Ze eet er elke dag, en ze observeert de mensen om haar heen. Ze beschrijft in haar hoofd wat voor mensen het zijn, hun karakter, hun sociale leven. Als ze per ongeluk hardop zegt dat ze die dag jarig is, blijkt de werkelijke wereld om haar heen toch wat anders te zijn dan in haar hoofd. Deze film won terecht enkele prijzen, waarschijnlijk vanwege de ijzersterke monoloog.

Babyphoned is een film waarin weinig gebeurt. Een vrouw die opstaat, daar bestaat de film vooral uit. En een babyfoon. Het eind van de film laat de kijker (in elk geval deze kijker) gedesillusioneerd achter. Een moderne film noir in kleur met goed acteerwerk van Tamar van den Dop.

Kort! editie 2 (2002)   Eindredactie: Marina Blok en Frank Peijnenburg; met o.a.:

De sluikrups   Regie: Mischa Kamp; Script: Fiona van Heemstra; Acteurs: Viggo Waas, Ariane Schluter, Loes Luca; IMDb-cijfer: 5,8

Bob   Regie: Frank Jan Kat; Script: Bob van Bruggen; Acteur: Wilfried de Jong; IMDb-cijfer: –

De Chinese muur   Regie: Sytske Kok; Script: Rosan Dieho-Hamme; Acteurs: Celia Nufaar, Eveline Wu, Nucheng Lu; IMDb-cijfer: 7,2

Babyphoned   Regie: Diederik van Rooijen; Script: Simone Kome van Breugel; Acteurs: Tamar van den Dop, Gijs Scholten van Aschat; IMDb-cijfer: 7,4

(Lezen-kijken-luisteren, 2011)

Geen reacties mogelijk