Boekstart

Boekstart

Foto: Pieter Brouwer

Een paar weken geleden kregen we thuis iets waar ik al met plezier naar uit had gekeken: het Boekstartkoffertje voor onze Karel. Boekstart is een programma vanuit de overheid om jonge kinderen (0-4 jaar) te stimuleren om te gaan ‘lezen’ – en dat begint natuurlijk met voorlezen. Baby’s van ongeveer drie maanden oud worden dan gratis lid van de bibliotheek. Ook het lenen van boeken voor je kindje is dan gratis. In ons koffertje zaten naast wat folders een knisperboekje en een cd met versjes en liedjes.

Enkele dagen geleden heb ik Kleine aap geleend, een knuffelboekje dat een groot succes is bij Karel. Niet dat Karel iets van de tekst begrijpt, maar hij sabbelt graag op aap. Ook bladert hij al lekker en is geobsedeerd door de plaatjes. Trouwens, dat sabbelen klinkt minder hygiënisch dan het is, aangezien de knuffelboekjes door de bibliotheek worden gewassen.

Behalve boeken voor baby’s en kleine kinderen, mag je met Boekstart als ouder ook gratis boeken over zaken als kinderen en opvoeding lenen. Vanaf Karels geboorte hadden we al tal van boekjes en kregen van alle kanten (al dan niet ongevraagde) adviezen – om van internet nog maar te zwijgen. Je hebt al snel geen idee meer wat je nu wel en niet als ouder moet doen. Alle informatie is weer anders en vaak zelfs tegenstrijdig, zelfs van consultatiebureau en artsen. Bovendien gaan de adviezen vaak niet verder dan ‘doe dit wel / doe dat niet / zo deden wij het altijd’, zonder enige achtergrond of overzicht van voor- en nadelen…
Via Boekstart hebben we nu het boek Jouw baby van week tot week geleend. Wat een verademing is dat boek! Op de achterkant staat al ‘De reële middenweg tussen de Rust/Regelmaat-goeroes en de afdeling “je kindje bepaalt zelf wel wat goed voor hem is”, oftewel: volg je gevoel maar denk ook een beetje na.’ Dat is waarom het een goed boek is: steeds wordt gezegd hoe het kan (niet hoe het moet) en wat de voor- en nadelen zijn van bepaalde beslissingen. En bovendien is het leuk elke week tips en leuke wetenswaardigheden te lezen die ongeveer overeenkomen met wat je die week te wachten staat. Alleen jammer voor ons dat we dit boek pas na drie maanden hebben gevonden (het loopt tot week 24).

Op 11 april opende Tweede Kamer-voorzitter Gerdi Verbeet in de Bibiotheek van Den Haag de 500e Boekstartlocatie. Nu maar hopen dat door de bezuinigingen op cultuur in elk geval dit geslaagde project gespaard blijft!

Kleine aap   illustraties door Michelle Berg

(Uitgeverij J.H. Gottmer, Haarlem, 2010; oorspr. Little Monkey, Simon & Schuster Children’s Publishing Division, New York, 2008)

Jouw baby van week tot week   door Simone Cave & Caroline Fertleman

(Uitgeverij Terra Lannoo BV, Arnhem, 2008, vert. door Karin Noë; oorspr. Your Baby Week by Week, Vermilion, London, 2007)

(Lezen-kijken-luisteren, 2011)

Geen reacties mogelijk