Dagboek van een onsterfelijke

Dagboek van een onsterfelijke

Gewoonlijk lees ik voor de leesclub een door één van de leden uitgekozen boek. Dit keer was het anders – de opdracht luidde: lees een boek dat je eigenlijk al heel lang wil lezen, maar dat nog steeds ongelezen is gebleven. Hoewel er boekenkasten vol van dat soort boeken zijn, was mijn keuze toch vrij makkelijk: Interview with the Vampire van Anne Rice.

Zo veel boeken als er zijn die ik nog wil lezen, zoveel redenen zijn er waarom ik een boek nog wil lezen. Voor het genoemde boek waren dat er drie: 1) vroeger wilde ik altijd graag nog eens (moderne) gothic lezen, maar dat was er eigenlijk nooit echt van gekomen – dit boek is wellicht de moderne gothic-klassieker; 2) hoewel ik het boek nog niet had gelezen, had ik wel al eens de film gezien – en hoewel die wat was weggezakt, wist ik nog wel dat ik die toen erg goed vond; 3) weer een tijd later las ik The Mummy van Anne Rice, en dat vond ik een goed boek, dus ik was opnieuw nieuwsgierig naar haar vampierboek.

Nu is The Mummy van Anne Rice een boek dat bol staat van avontuur, horror én romantiek (zowel psychologisch als fysiek). Het is een boek dat je zo uit hebt, ook al is het een stuk dikker dan Interview. Hierdoor, en omdat mijn herinnering aan de film was weggezakt, had ik een verkeerde verwachting van Interview with the Vampire. De eerste helft vond ik nogal saai – er zit geen avontuur in, nauwelijks horror, maar wel veel gepsychologiseer. In de tweede helft zit meer (dan wel vooral dramatische) actie. Nu ik het boek uit heb, kijk ik er anders naar, en kan ik toch zeggen dat ik het een goed boek vond.
Interview with the Vampire is het eerste deel uit de ‘vampierkronieken’ van Anne Rice. Al heb ik de volgende delen nog niet gelezen, duidelijk is dat dit deel gaat over een vampier met een identiteitscrisis, het is eigenlijk een psychologische ontwikkelingsroman. Deze thematiek wordt daarbij ook gebruikt om de lezer vragen te stellen als ‘hoe zou onsterfelijkheid zijn, wat zou dat voor invloed hebben op onze psyche en identiteit? Heeft het ‘leven’ dan zin?’. Vooral die laatste vraag is belangrijk, omdat het een van de kernideeën van de ‘gothic’ subcultuur raakt, namelijk de existentialistische wanhoop.

Gothic als (moderne) subcultuur is vanaf de herontdekking van de Victoriaanse gothic (Poe, Baudelaire, Keats) door allerlei schrijvers, bands en anderen beïnvloed, en er zijn daardoor ook vele substromingen ontstaan. Anne Rice is duidelijk een van de invloedrijksten geweest, zeker als het gaat om de substroming ‘romantigothic’. Een citaat van Wikipedia:

Een nieuwe literaire invloed op de Gothic-scene was Anne Rice’ heruitvinding van het idee van de vampier. Rice haar personages werden afgeschilderd als wezens die worstelden met eeuwigheid en eenzaamheid. Dit tezamen met hun tegenstrijdige of tragische seksualiteit trok veel Goth-lezers erg aan, wat haar werk zeer populair maakte in de jaren tachtig tot in de jaren negentig.

Rice’ invloed is ook duidelijk merkbaar in tv-series als Buffy the Vampire Slayer van Joss Whedon en True Blood (gebaseerd op The Southern Vampire Mysteries van Charlaine Harris). Zij heeft de vampier uit het puur monsterlijke gehaald en er een voelend en sociaal wezen van gemaakt, wat ook het concept van een mondiale vampiergemeenschap met eigen sociale regels en wetten heeft opgeleverd. Vooral dit ‘maatschappelijke’ aspect is duidelijk in de genoemde series terug te vinden. Meestal is er daarbij sprake van een hautaine vampierelite en een outcast (zoals de karakters Angel en Bill Compton die duidelijk zijn terug te voeren op Rice’ dramatische karakter Louis).

Het is trouwens niet aan te raden de Nederlandse vertaling te lezen (ik heb die gelezen omdat dat de enige versie in de bieb was). Deze is slecht vertaald en zo te zien niet geredigeerd. Dat wordt dus voor mij herlezen van het boek in het Engels en het lezen van de vervolgdelen. (Alsof ik nog niet genoeg te lezen heb…)

Dagboek van een onsterfelijke   door Anne Rice

(Uitgeverij M, Amsterdam, 2004; vert. door W. van Mancius; oorspr. Interview with the Vampire, Alfred A. Knopf, New York, 1976)

(Lezen-kijken-luisteren, 2012)

Geen reacties mogelijk