De man in de linnenkast

De man in de linnenkast

Foto: filmstill uit De man in de linnenkast

In augustus vorig jaar schreef ik enkele minirecensies van de dvd Kort! Gisteren heb ik weer enkele van de korte films van die dvd-box bekeken. Twee van de films vond ikzelf een 8 waard. De eerste is Dajo, over een jongetje dat alle cadeaus die hij van de minnaars van zijn moeder krijgt begraaft, waaronder… een hond. Erg grappig door de begeleidende boze monoloog van het jongetje Dajo.

De tweede film die ik goed vond, is De man in de linnenkast. Deze film is een onwaarschijnlijke kruising tussen The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and the Wardrobe van C.S. Lewis en The Birds van Hitchcock – maar dan in tien minuten.

Het begint met een oude man die verhuist naar een appartement. Hij ontdekt een kast, en ja: in de kast bevindt zich een mooie tuin. De oude man haalt tuinmeubelen en nestelt zich daar in het zonnetje. Dan komen de kraaien aan wie de tuin blijkbaar toebehoort. Een Birds-scène volgt. In de laatste scène vallen buren, de huisbazin en de conciërge die het lawaai gehoord hebben het appartement binnen. De oude man zit in de rotzooi – een schaar in de hand, de ogen uitgestoken.

Opvallend vond ik de on-Nederlandsheid van de film. Nederlandse films (en literatuur) ontberen vaak fantasie en sfeer. De sfeer in deze korte fantasiefilm wordt, ook weer erg on-Nederlands, onder andere veroorzaakt door de goede special effects. Zo zijn de kraaien echte zwarte kraaien. Verder wordt er goed met licht en kleuren gewerkt – de tuin is bijvoorbeeld gebaad in een sprookjesachtig snoeplicht. En ten slotte, wéér onnederlands, er worden meerdere zaken geïnsinueerd in plaats van getoond (vergelijk dat met de stuntelige horror van Dick Maas). Je ziet de ogen dus niet uitgestoken worden, je ziet eerst vooral takken in de kast, etc.

De laatste tijd, met al die reclame van HBO met zijn topseries en –films, wordt weer eens duidelijk dat Nederland niet echt het beste filmland is. Maar desondanks zijn er dus toch nog wat kleine snoepjes. Gelukkig.

Kort! editie 3 (2003)   Eindredactie: Marina Blok en Frank Peijnenburg; met o.a.:

De man in de linnenkast   Regie en script: Tallulah Hazekamp Schwab; Acteurs: Niek Pancras, Sacha Bulthuis; IMDb-cijfer: 6,5

(Lezen-kijken-luisteren, 2012)

Geen reacties mogelijk