Dracula 2000

Dracula 2000

Foto: filmstill uit Dracula 2000 door GoneMovie.com

Woensdag was wederom mijn horroravondje. Ik koos de eerste horrorfilm die ik in de videotheek kon vinden (ja, ik leen dvd’s nog op de ouderwetse manier): Dracula 2000. Het bleek een slechte film te zijn die best goed had kunnen zijn, maar die dat niet was en daarom slecht was.

Dracula 2002 stond op het hoesje. In het dvd-menu heette de film Dracula 2001, maar de film staat algemeen bekend als Dracula 2000. Ik kan dat 2002 niet verklaren, maar dat 2001 valt waarschijnlijk te wijten aan het feit dat deze film (uit 2000) pas in 2001 in Nederland verscheen. Slimme jongens hoor, die marketeers, maar wel verwarrend allemaal.

Goed. Het verhaal. In het jaar 2000 breken dieven in bij de antiekhandelaar Van Helsing. Daarbij laten ze per ongeluk de door Van Helsing bewaarde Dracula los. Die gaat op zoek naar Mary, de dochter van Van Helsing.
Ik kan niet anders zeggen dan dat de vele revelaties in de film best origineel zijn. Van Helsing blijkt daadwerkelijk de oude Van Helsing te zijn die alle vampiers kreeg gedood, behalve Dracula zelf. Deze zette hij in een kluis, en hij gebruikte zijn bloed om zelf in leven te blijven tot hij wist hoe hij Dracula kon doden. Intussen kreeg hij een dochter, Mary, die daarmee geboren was met Dracula’s bloed in zich – de reden waarom Dracula haar wil bemachtigen (maar waarom precies is mij niet duidelijk). De grootste revelatie is wel dat Dracula de ronddwalende geest van Judas Iskariot blijkt te zijn. Dat verklaart meteen waarom hij niet tegen christelijke symbolen kan en niet tegen zilver (lees: het bloedgeld). Pas als hij Jezus/God vergeeft, zal hij niet meer op aarde dwalen – en als wraak doodt hij mensen of zo. Interessant, maar bij nader inzien toch niet echt origineel: de theorie dat Judas een vampier werd blijkt al lang te bestaan (zie de link onderaan).

Zoals je al leest: er zitten leuke ideeën bij, maar ze zijn vaak slecht uitgewerkt en vertonen tal van lacunes en onwaarschijnlijkheden. Dit maakt een in potentie aardige film tot een jammere vertoning. Het is dan ook onbegrijpelijk waarom enkele meer inhoudelijke scènes uit de film zijn verwijderd of zijn ingekort (zoals die waarin Van Helsing Dracula vangt, of die waarin Judas/Dracula zich bij Jezus beklaagt). En waarom heet Mary Mary en haar vriendin, net als in het boek, Lucy? Leuk hoor, die verwijzingen naar het boek en naar Maria, maar ze slaan nergens op als je de parallellen beter bekijkt: Mary is niet de oude Mary uit het boek, en zeker niet Maria Magdalena. En die Lucy heeft verder ook niks met het verhaal te maken.

Er schijnen twee vervolgfilms van Dracula 2000 te zijn en een derde is in de planning. Ergens denk ik toch dat ik die maar aan me voorbij laat gaan.

Dracula 2000 – 2000   Regie: Patrick Lussier; Script: Joel Soisson; Acteurs: Gerard Butler, Justine Waddell, Jonny Lee Miller; IMDb-cijfer: 4,8

(Lezen-kijken-luisteren, 2012)

Geen reacties mogelijk