Een filmisch driegangenmenu

Illustratie: Pieter Brouwer (collage van filmstills)

31 oktober, Halloween: tijd voor onze jaarlijkse filmmarathon, samen met mijn vrouw en twee vriendinnen gezellig een dag uittrekken voor een leuke trilogie. In 2008 keken we de ‘extended’ Lord of the Rings (12 hele uren!), in 2009 The Godfather-trilogie (met de eeuwige tune van Nino Rota), en dit jaar drie films over eten: Big Night, Eat Drink Man Woman en Estômago.

Het vervelende van een ‘thematrilogie’ is dat je keuzes moet maken. Delicatessen, La Grande Bouffe, The Cook, The Thief, His Wife And Her Lover en nog vijf andere eetfilms van onze keuzelijst waren het door pure willekeur niet geworden. De drie wel gekozen films bleken wonderwel bij elkaar te passen. Het is bekend dat veruit de meeste eetfilms (of zelfs eetscènes) eigenlijk gaan over het naar buiten komen van allerlei psychische spanningen van de personages. Ook in deze films was dat het geval. Maar bijzonder was dat cultuur in deze films ook steeds een belangrijke rol innam.

Ons voorgerecht, Big Night, was een film over twee Italiaanse broers in Amerika die een restaurant uitbaten. Ze belanden in een soort situatie waarbij elk moment Gordon Ramsey of onze eigen Herman den Blijker om de hoek zouden kunnen komen om het bedrijf te redden. De hoge culinaire eisen van een van de broers botst met de Amerikaanse cultuur (Amerikanen willen gewoon een hamburger) en het geheel wordt complexer doordat allerlei andere mensen zich ermee gaan bemoeien… De film is komisch, soms dramatisch en er wordt goed geacteerd door Tony Shalhoub (Monk) en Stanley Tucci (The Terminal, The Lovely Bones). Tucci is overigens ook de regisseur. De overige cast is niet altijd even overtuigend; zo speelt salsazanger Marc Anthony (vooral bekend uit het roddelnieuws) de keukenknecht, maar hij lijkt zich niet te realiseren dat hij ook nog moet acteren.

Nadat wij zelf op een aardse manier gegeten hadden, gingen we door met ons filmhoofdgerecht: Yi Shi Nan Nu, hier beter bekend als Eat Drink Man Woman. Regisseur Ang Lee, vooral bekend van Crouching Tiger, Hidden Dragon en Brokeback Mountain, gebruikt de Taiwanese eetcultuur als uitgangspunt in de film. Deze eetcultuur wordt vertegenwoordigd door de vader van een gezin die meesterkok is en zo ongeveer met pensioen. Hij is ook weduwenaar en voert het huishouden voor zijn drie dochters die alle nog ongetrouwd thuis wonen. De dochters hebben echter hun eigen zorgen en leven in een moderner Taiwan dan het Taiwan van hun vader, en dat veroorzaakt wrijving. De film laat het moment zien dat de bestaande gespannen stilstand tot beweging komt. Voor westerlingen is het vooral leuk om te zien hoe het er (volgens Ang Lee) in Taiwan aan toe gaat, vooral wat betreft het eten. Humor en drama wisselen elkaar ook in deze film op een goede manier af.

Ons toetje was de film Estômago (‘maag’), een Braziliaanse film over een zwerver die door het lot een carrière als kok krijgt toegeworpen. Afwisselend zien we beelden van hoe hij opklimt tot kok en hoe hij in een Braziliaanse gevangenis aanzien krijgt bij zijn medecelgenoten. De Braziliaanse wereld die regisseur Marcos Jorge laat zien, is niet erg florissant en bestaat vooral uit prostitutie, geweld, vuile straten en een inhumane gevangenis. Toch weet hij dit om te vormen tot een luchtig en komisch geheel. Ook weet Jorge de kijker in een goede spanning te houden doordat deze zich afvraagt hoe de twee verhaallijnen zich met elkaar gaan verbinden – iets dat pas helemaal aan het eind gebeurt. De acteurs die de hoofdpersoon en zijn vriendin spelen, zetten op een originele maar overtuigende manier hun karakter neer. En dat de film niet altijd even realistisch is, maakt ook deze film er niet slechter op.

Big Night (1996)   Regie: Campbell Scott & Stanley Tucci; Script: Joseph Tropiano & Stanley Tucci; Acteurs: Tony Shalhoub, Stanley Tucci & Marc Anthony; IMDb-cijfer: 7,2

Eat Drink Man Woman / Yin Shi Nan Nu (1994)   Regie: Ang Lee; Script: Ang Lee, James Schamus & Hui-Ling Wang; Acteurs: Sihung Lung, Yu-Wen Wang & Chien-Lien Wu; IMDb-cijfer: 7,7

Estômago (2007)   Regie: Marcos Jorge; Script: Fabrizio Donvito; Acteurs: João Miguel, Fabiula Nascimento & Babu Santana; IMDb-cijfer: 7,6

(Lezen-kijken-luisteren, 2010)

Geen reacties mogelijk