Halfleeg dan wel leeg terwijl er nog best wat in zit

good news

Illustratie: U.S. National Archives and Records Administration

Bah. Was ik lekker aan het leren, kom ik deze zin tegen:

Indien biomonitoring slechts het registreren van de aftakeling is, en de rapportage slechts de necrologie van onze natuur, dan heeft biomonitoring niet voldaan.
(Thomas Kuyper, 1990)

Ik word vaak moedeloos van dergelijke zinnen, zeker omdat je heel goed weet dat het waar is – net zoals je weet hoe het met de wereld is als je een willekeurige krant openslaat of de tv aanzet (in het laatste geval: negatief nieuws of een wansmakelijk programma). Ooit was er het idee van een goed-nieuwsjournaal. Dat is niet doorgegaan; journalisten roepen altijd ‘goed nieuws is geen nieuws’, maar ik word juist blij van goed nieuws.

Na het uitlezen van het betreffende artikel met de zin, zette ik internet op en opende ik de goednieuwscourant. Wellicht bracht dat wat troost.

De intensieve samenwerking tussen diverse opsporingsinstanties in Rotterdam om de mensenhandel te bestrijden werpt zijn vruchten af. Het afgelopen jaar zijn 146 slachtoffers van mensenhandel in de regio Rotterdam gered. Dat waren er in 2007 nog maar 79.

‘Oh, nog maar 79’, denk ik moedeloos.

Marco Elstgeest (22), student civiele techniek, heeft een oplossing bedacht voor een dagelijks fileprobleem in Leiden.

Ach, vast een aardige jongen, maar het zal wel niet kloppen of ingevoerd kunnen worden…

En de makers hebben niet echt van tekstredactie gehoord:

Gisteren presnteerde de stuent zijn plannen aan de provinsie, die voor het geld motzorgen.

Het engeltje op mijn schouder slaat vol met zijn vuist op mijn gezicht: ‘foei! Dat glas is bij jou ook altijd halfleeg dan wel leeg terwijl er nog best wat in zit! Als iedereen zo denkt, wordt de wereld nooit beter! Geef toch eens het goede voorbeeld!’ Ik bied mijn excuses aan aan het engeltje. ‘En bovendien: als je goed om je heen kijkt zijn er toch echt wel mooie dingen.’
‘En als alles pais en vree was, zou ik me ook maar vervelen…’ voeg ik nog wat beteuterd eraan toe.

(Caviazwerm, 2009)

Geen reacties mogelijk