Handleiding Karel

Foto: Pieter Brouwer

Komend weekend is Karel voor het eerst een nacht zonder papa en mama. Best eng, zo voor het eerst je kind uit handen geven. Daarom schreven we een handleiding voor oma en opa (hier een ingekorte versie):

Gefeliciteerd met de aanschaf van uw Karel©! Om optimaal van uw Karel© te genieten raden wij aan voor gebruik deze handleiding door te nemen en de verzorgingstips op te volgen. Dit voorkomt onnodige slijtage en teleurstellingen.

  1. Energievoorziening

Uw Karel© werkt niet op standaard AA-batterijen maar op een oplaadbare accu. Als u merkt dat het energieniveau van uw Karel© daalt (huilen, in ogen wrijven, aanhankelijk) laadt u uw Karel© eenvoudig op door hem in bed te leggen. Oplaadtijd varieert per moment van de dag. Zodra de Karel© is opgeladen, meldt hij zich automatisch met een alarmsignaal.

***TIPS***
Uw Karel© is niet gewend te slapen met een lampje. Laat de kamer dus maar lekker donker. Wel moet uw Karel© voorzien worden van slaapzak, muis en speen.
Als u uw Karel© om 19:00 naar bed brengt, dient u eerst zijn tanden te poetsen en als hij in bed ligt, een verhaaltje voor te lezen.

  1. Voeding

Naast het opladen van de accu dient ook de maag van uw Karel© regelmatig te worden gevuld. U maakt drie keer per dag een flesje melk van 200 ml (180 ml water + 6 schepjes poeder) Uw fabrikant stelt het volgende schema voor: […]

***TIPS***
Pap dient in vlot tempo te worden gegeven anders wordt uw Karel© boos. Uitgezonderd in tijden van verkoudheid.
Uw Karel© kan zelf aangeven wanneer hij genoeg heeft gehad. Hij duwt met zijn armpjes uw lepel weg. Bij melk neemt hij echter af en toe een pauze en drinkt hij even later weer verder.

***WAARSCHUWING***
Niet alle voedingsmiddelen zijn geschikt om aan uw Karel© te geven. Zo kan hij bijvoorbeeld geen spareribs, popcorn of alcoholische dranken verwerken. Neem bij twijfel over een voedingsmiddel gerust contact op met uw plaatselijke Karel©-dealer.

  1. De wakkere uurtjes doorkomen

Uw Karel© is heel wat uurtjes wakker per dag. Hij dient dan geëntertaind te worden, of in elk geval in de gaten te worden gehouden.

***WAARSCHUWING***
De bijgeleverde speen dient alleen in bed gebruikt te worden door uw Karel©. Alleen ten tijde van grote calamiteiten waarbij het alarm hard afgaat, mag u de speen ook in niet-slaap-toestanden gebruiken.

  1. Verhelpen van storingen

Omdat Karel© nog een experimenteel product in ontwikkeling is, kan het zijn dat zich een storing voordoet aan uw Karel©. Bij paniek neemt u direct contact op met uw plaatselijke Karel©-dealer (mits u een onderhoudscontract heeft afgesloten). Houd type-nummer bij de hand. De meeste kleine storingen zijn echter door u zelf te verhelpen. Hieronder staan enkele veel voorkomende storingen genoemd met oplossing.

Het alarm gaat af, terwijl de oplaadtijd nog niet voorbij is (treedt voornamelijk ’s nachts / ’s ochtends vroeg op). Wat moet ik doen?

  • Uw Karel© is zijn speen kwijt en heeft zich vermoedelijk in een rare kronkel gedraaid in bed. Leg hem weer op zijn rug en geef hem zijn speen terug. Deze bevindt zich vermoedelijk onder het bed of geklemd tussen bed en matras.

Mijn Karel© heeft zich verslikt in eten en wordt donkerrood. Wat moet ik doen?

  • Klop hem vriendelijk op de rug. Het is zo over en dan eet hij weer verder.

Mijn Karel© moet slapen. Hij ligt in bed heen en weer te rollen met hoofd / bovenlichaam en maakt een raar geluid. Wat moet ik doen?

  • Dit is volkomen normaal gedrag van uw Karel©. U moet afwachten en hopen dat hij in slaap valt.

Het alarm gaat af terwijl ik de tanden van mijn Karel© poets. Ook duwt hij de tandenborstel weg met zijn handjes. Wat moet ik doen?

  • Gewoon doorgaan. Nadat u klaar bent met poetsen (dat duurt maar liefst zo’n 3-5 seconden want uw Karel© heeft alleen twee ondertanden) kunt u uw Karel© zelf even de tandenborstel geven zodat hij er op kan kauwen. Hierdoor wordt het alarm gereset.

Uw fabrikant wenst u veel plezier met uw Karel©!

(Origineel: Tips Werkende Ouders, 2011)

Geen reacties mogelijk