Het gouden voorleesboek

Het gouden voorleesboek

Foto: Marjolein van Herten

Wij hadden vroeger de volgende Gouden boekjes thuis: De gele taxi, Plofje de olifant, Cornelis de neushoorn, De hongerige leeuw, De koe ging over de berg en natuurlijk Het koekemannetje. Grote kans dat u nu bij een of meer van deze titels denkt: ‘hé, die hadden wij ook!’. Want wie had ze vroeger niet: die goedkope boekjes met een gouden rand en kartonnen omslag.

Nu is Het gouden voorleesboek verschenen. Een verzamelbundel van zeven ‘gouwe ouwe’, zoals De gele taxi, in groot formaat en natuurlijk met een gouden rug. Het is heel geschikt als voorleesboek, onder andere door het grote formaat, alhoewel de verhaaltjes soms wat gedateerd zijn – maar dat waren ze in mijn jeugd ook: de meeste verhaaltjes stammen uit de jaren ’50! Bij mij rees dan ook de vraag waar die boekjes eigenlijk vandaan kwamen…

Het begint allemaal in de oorlogsjaren in New York. Er waren veel gezinnen met veel kinderen en met weinig geld. Geld voor de mooie kinderboeken in kleur en van goed papier hadden ze niet. Er waren schrijvers, veelal gevlucht uit Europa, die dit opmerkten en een soort gilde begonnen om goedkope en toch kwalitatief goede kinderboekjes te maken: ‘The Golden Books’. De tekenaars en schrijvers, waaronder de Gustaf Tenggren – een van de makers van Disneys Sneeuwwitje, kwamen trouwens nooit met hun naam op of in de boekjes te staan. Iets dat veel schrijvers en tekenaars stoorde.
Na de oorlog kwamen de Golden Books naar Europa en verschenen ook ‘De gouden boekjes’ in Nederland via uitgeverij De Bezige Bij. Naast vertalingen van de oorspronkelijke boekjes door onder andere Annie M.G. Schmidt en Nicolaas Matsier, verschenen er ook oorspronkelijke Nederlandse verhalen zoals Nijntjes verjaardag van Dick Bruna en Dikkie Dik gaat buiten spelen van Jet Boeke. En op dit moment verschijnen er boekjes als Vincent en Camille (i.s.m. het Van Gogh Museum), In het sprookjesbos (i.s.m. de Efteling) en Vrolijk Kerstmis van Richard Scarry – een van mijn meest geliefde prentenboekenmakers en tekenaar van onder andere Het koekemannetje en De drukke wereld van Richard Scarry (waarom heet Rinus Rups eigenlijk niet Willy Worm?).

Het gouden voorleesboek is een mooi uitgangspunt om de boekjes te gaan sparen. Wij hebben al twee andere losse boekjes: Kareltje en Vijf brandweermannetjes. Ons eigen Kareltje is een mooie smoes om onszelf heerlijk onder te dompelen in jeugdsentiment (gesponsord door opa en oma)…

Het gouden voorleesboek   vormgever: Ubald Seveke

(Uitgeverij Rubinstein, Amsterdam – 2010)

Richard Scarry   een aparte biografie met veel leuke tekeningetjes!

(Lezen-kijken-luisteren, 2011)

Geen reacties mogelijk