Mama kwijt

Mama kwijt

Foto: Marjolein van Herten

Tot en met komende vrijdag (28 januari) zijn het nog de Nationale Voorleesdagen – deze begonnen vorige week woensdag. Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) organiseert dit gebeuren elk jaar. Aan de hand van het door hen uitgeroepen Prentenboek van het jaar wordt overal in het land door al dan niet bekende Nederlanders voorgelezen. Dit gebeurt onder andere in bibliotheken en kinderboekwinkels. En hopelijk ook bij ouders thuis.

Dit jaar is het Prentenboek van het jaar Mama kwijt van de Britse schrijver Chris Haughton. Het gaat over een uilskuiken dat uit het nest is gevallen en zijn moeder kwijt is. Een eekhoorn zoekt met hem mee naar zijn mama, maar pas als ze de wat slimmere kikker tegenkomen, wordt mama gevonden. Daarna eten ze gezamenlijk koekjes in het nest.
Zelf vind ik het vooral erg leuk door het onderwerp (natuur), de knipselachtige tekenstijl en de geslaagde, sfeervolle kleurcombinaties. Nog blijer werd ik toen ik erachter kwam dat de schrijver een aanhanger is van de zogenaamde ‘diepe ecologie’, een stroming die uitgaat van de intrinsieke waarde van de natuur en vindt dat de mensen zich weer meer verbonden met de natuur zouden moeten voelen. Respect voor de natuur vind ik zelf ook een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Het boek is sterk illustratief, met maar weinig tekst. Haughton zelf zegt hierover:

The main thing was for the story to be able to be read without words so that children can understand everything just by looking at it. I also wanted there to be other visual interests in the book that children can find themselves.

In de Nederlandse CPNB-editie van het boekje zit achterin een dvd met daarop het verhaal als tekenfilm, voorgelezen door Maureen du Toit. Het is erg leuk omgezet in beweging, blijkbaar ook voor het publiek: ik heb mijn dertien maanden oude zoontje nog nooit zo geboeid naar een tekenfilmpje zien kijken. Ik vermoed ook dat het steeds terugkerende woord ‘mama’ hem boeit.

En als u als lezer nu ook het boek gaat voorlezen, kijk dan zelf wel beter dan de eekhoorn en even goed als de kikker! Ik had in elk geval een vingerwijzing van Haughton zelf nodig om zelf mama (meermaals) te kunnen vinden…

Mama kwijt   door Chris Haughton

(Uitgeverij J.H. Gottmer, Haarlem, 2010, vert. J. H. Gever; oorspr. A Bit Lost, Walker Books, Londen, 2010)

(Lezen-kijken-luisteren, 2012)

Geen reacties mogelijk