Natuurdenken (2015-2)

wolkenuitzicht vanuit raam

Foto: Pieter Brouwer

Het is belangrijk, vooral voor kinderen, om veel buiten te zijn en de natuur te beleven – dat roep ik altijd, en dat vind ik ook. Maar de praktijk is voor mij en mijn gezin eerlijk gezegd wat anders. Ik zit veel binnen. Naar buiten gaan beperkt zich tot boodschappen doen, een rondje met de kinderwagen door de wijk en kinderen naar de opvang/school brengen. En veel groen is er dan niet te zien. Mijn vrouw zei vandaag: ‘Volgende week is het vakantie. En dan gaan we de natuur in, want we komen veel te weinig buiten.’ Tja, ze heeft gelijk. Weliswaar heb ik wel een rits smoesjes: geen auto, een baby die nog twee keer overdag slaapt, en dan het jongleren met twee kinderen, werk en huishouden… Maar de realiteit is dat ik het opzoeken van de natuur ben ontwend. Als er een gaatje is, heb ik toch de neiging binnen te blijven – of hooguit een extra rondje door de wijk te lopen.

 

Het zal voor de meeste thuiszitters gelden: als je echt wilt, is er altijd wel tijd om weer eens naar je evolutionaire roots terug te keren en te zien waar we eigenlijk vandaan komen en waar we nog steeds bij horen: dieren en planten, stenen en landschap. Het is mezelf nu bijna overkomen: vervreemding van de natuur. Ja, in de tuin is het er nog wel: kriebelbeestjes, kleine friemelplantjes. En dan in de lucht: kauwtjes, meeuwen, mussen en een sperwer (‘da!’ wijst mijn babydochter door het raam). Maar dat is toch anders dan de mystiek van een bos, de zindering van de hei, de rimpelingen in het verborgen water. Daar kan alle hectiek uit je hoofd verdwijnen en besef je dat het echte leven buiten is en niet in Facebook-berichten en tweets.

 

Ik schrik als ik zie dat ik me door mijn kinderen heb laten tegenhouden de natuur in te gaan, de kinderen die ik juist zo graag de natuur wilde laten zien. Ik moet het terugbouwen in mijn systeem, geen smoesjes meer. Straks heeft mijn dochter geen slaapjes meer overdag, straks is het lente – dat zal wel meehelpen. Maar hoe dan ook: volgende week is het vakantie, en dan gooien we het roer om. Terug naar de natuur!

(Het Schrijvertje, 2015-2)

Geen reacties mogelijk