Natuurdenken (2018-3)

Malariamuggenonderzoek

Foto: Pieter Brouwer – Onderzoek naar malariamuggen in Keniaans mangrovebos in 2013.

In mijn vorige leven was ik ongetwijfeld een Noord-Europeaan. Ik kan niet goed tegen de hitte van de zomer, zeker bij een zomer zoals we die nu hebben gehad. Geef mij maar Engeland of Scandinavië. Ik verbaas me over de hoeveelheid mensen die ik sprak voor wie het blijkbaar niet warm genoeg kon zijn en die in de zomervakantie vertrokken naar nóg warmere oorden, zoals Spanje – of Afrika. Ik wil nier verder zeuren, ieder zijn ding, maar het vormt wel een mooi bruggetje naar het volgende:

Wat heeft Afrikaans wild te maken met de nare gevolgen van de klimaatverandering in Europa? Direct niet zo veel, maar zet er een vliegtuig tussen en er kan een groot probleem ontstaan. En het toeristische vliegverkeer naar Afrika groeit enorm. En daar hoort natuurlijk een safari bij. Professor Jan Semenza van het ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) legt het allemaal uit in een artikel in de Vlaamse krant HNL.  ‘We zijn allemaal een beetje verrast over hoe snel deze gebeurtenissen plaatsvinden. We zien steeds meer extreme weersomstandigheden.’

Het zit zo. Afrikaans wild draagt ziektes bij zich als het westnijlvirus, het zikavirus, dengue, knokkelkoorts of het chikungunya-virus. De mug die net nog lekker op een giraf zat, ziet een horde Europeanen aanstormen, een heerlijk (voor haar exotisch) maal voor haar baby. De Europeanen vervoeren het virus naar Europa en worden ziek. Tot voor kort eindigde daar het verhaal, maar er zijn én meer besmette Europeanen door ons reisgedrag, én er is een klimaatverandering, die de ziektecyclus doet voortzetten. De tijgermug rukt op naar het noorden en neemt de rol over van haar zuidelijke neefjes en nichtjes: ze vervoert met andere woorden de ziektes van de al zieke Europeanen naar Europeanen die helemaal nooit
Afrika hebben aanschouwd.

Gelukkig zijn de epidemieën nog beperkt en zijn ze tot nog toe steeds in te dammen geweest, maar, waarschuwt Semenza, er komen steeds meer ziektes bij en die zijn niet allemaal even snel te herkennen en te genezen. Zo zorgen vakantievliegreisjes tot steeds meer CO2-uitstoot wat weer zorgt voor een beter klimaat voor ziektes in Europa die ironisch genoeg met datzelfde vliegtuig worden vervoerd.

Nee, geef mij toch maar weer de koelere zomers zonder droogte en hitte. En het verschijnsel van de ‘moessonering’ van ons klimaat (lange periodes van harde regenbuien na de droogteperiodes) is daarvoor vrees ik geen oplossing… Zal ik naar het noorden trekken? Nou ja, niet te ver dan, anders kom ik zwemmende ijsberen tegen. Sorry, ik word te negatief. Er zijn ook voordelen, en nu zonder ironie: sinds lang heb ik niet meer zoveel koninginnenpages gezien in Roermond als in deze zomer!

(Het Schrijvertje, 2018-3)

Geen reacties mogelijk