Negen filmzenderfilms

MGM

Sinds kort hebben ook mijn vrouw en ik digitale tv. En nu is het zo dat je de eerste twee weken gratis alle digitale zenders krijgt. Nu ben ik niet zo’n televisiefan, maar waar ik niet omheen kon waren al die filmkanalen: MGM, TCM, Film1 (meerdere Films1 eigenlijk, met allemaal onzinnige namen zoals ‘Family’ en ‘Action’ terwijl ze dezelfde films draaien)…

Sinds mijn vorige filmrecensie heb ik nog één miniserie grotendeels gekeken (via de videotheek) – waarover meer als ik die helemaal uitgekeken heb – en negen films via de genoemde filmkanalen. Vandaag waren de extra zenders helaas verwijderd, dus om dit droeve feit te vieren, hier negen minirecensies.

The Negotiator (1998)

IMDb: 7,2 / ik: 7
Regie: F. Gary Gray / Script: James DeMonaco / Acteurs: Samuel L. Jackson, Kevin Spacey

Gewoonlijk houd ik niet van gijzelingsdrama’s – maar dit is een uitzondering. Een écht spannende film met een originele plot en twee van mijn meer favoriete acteurs: Samuel L. Jackson als doorgedraaide gijzelingsspecialist en Kevin Spacey als De Onderhandelaar. Gelukkig maar, want in eerste instantie was niemand minder dan Sylvester Stallone gecast voor de rol van Onderhandelaar. Wat zou het dan voor film zijn geworden?

The Amityville Horror (1979)

IMDb: 5,9 / ik: 6
Regie: Stuart Rosenberg / Script: Sandor Stern / Acteurs: James Brolin, Margot Kidder

De originele. Aangezien ik deze klassieker niet in de bios kon zien toen ik 1 jaar was, heb ik hem nu gekeken. Het einde is prut, maar ja, dat krijg je bij een ‘waargebeurde’ horrorfilm. Doch – het is een cultklassieker, dus een onvoldoende is niet veroorloofd. En bovendien ziet de hel in de kelder er grappig uit (oei – rood behang en gemorste rode verf!).

Mary and Max (2009)

IMDb: 8,2 / ik: 9
Regie en script: Adam Elliot / Stemacteurs: Philip Seymour Hoffman, Toni Collette, Eric Bana

En een 9 geef ik niet snel! Dit was dan ook een van de beste animatiefilms die ik ooit heb gezien. Net als Amittyville Horror is deze film gebaseerd op een waargebeurd verhaal – verder houdt de vergelijking op. Een eenzaam klein meisje schrijft brieven met iemand die ze uit het telefoonboek heeft geprikt. En deze iemand is een man met asperger. Erg ontroerend én grappig.

Clash of the Titans (1981)

IMDb: 6,7 / ik: 6
Regie: Desmond Davis / Script: Beverley Cross / Acteurs: Harry Hamlin, Laurence Olivier, Judi Bowker

De originele, uit 1981. Wederom een cultklassieker, en zeker omdat ik erg van de moderne remake in de bioscoop (2010) had genoten, en de originele animatiefiguren in het Berlijnse filmmuseum had gezien, moest ik deze wel gaan kijken. Jammer. Het was een aardige film geweest als het in de jaren ’20 was gemaakt. Maar dat is niet zo. Toch een 6 omdat het vermakelijk blijft om naar raar bewegende monsters en zeer slechte acteurs te kijken.

The Hound of the Baskervilles (1959)

IMDb: 7 / ik: 5
Regie: Terence Fisher / Script: Peter Bryan / Acteurs: Peter Cushing, André Morell, Christopher Lee

Wederom een klassieker – dit keer de versie uit 1959. Géén idee waarom deze film zo’n hoog cijfer krijgt op het IMDb. Het is erg slaapverwekkend, en daar kunnen Peter Cushing en Cristopher Lee niks aan veranderen. En dat terwijl het verhaal toch een prima kans biedt voor een spannende film – ook in 1959. Dit is een film uit de tweede golf Hammer-films. Doorgaans kan ik deze vampier/zombie/Frankenstein/andere-monster-films goed waarderen. Maar deze niet dus.

Paranormal Activity 2 (2010)

IMDb: 5,8 / ik: 5
Regie: Tod Williams / Script: Michael R. Perry / Acteurs: Sprague Grayden, Molly Ephraim

Ach ja, ik had deel 1 gezien, dus heb ik deze ook maar gekeken. Even slecht als deel 1. De setting (een gezin in plaats van een jong stel in een huis) is wat leuker, maar de rest is eigenlijk gelijk aan deel 1. En een film herhalen die toch al niet leuk was, is nog minder leuk. Vooral de zwembadreiniger – die was echt zó niet eng.

Fatal Instinct (1993)

IMDb: 5,3 / ik: 6
Regie: Carl Reiner / Script: David O’Malley / Acteurs: Armand Assante, Sherilyn Fenn, Kate Nelligan

Nee, niet Fatal Attraction of Basic Instinct maar Fatal Instinct. Een spoof dus, van thrillers uit de jaren ’80 en begin jaren ’90. Errug flauw allemaal, dat hoort bij een film à la Naked Gun, maar ik kon toch mijn lachen gewoon niet inhouden bij het zien van acteur Armand Assante. Het zal wel een afwijking zijn. Maar goed – het is en blijft een film die ik vooral leuk gevonden had als ik nog 13 was geweest. En dat ben ik niet meer.

Letters to Juliet (2010)

IMDb: 6,3 / ik: 5
Regie: Gary Winick / Script: José Rivera / Acteurs: Amanda Seyfried, Christopher Egan, Franco Nero

En toen keek ik per ongeluk naar een mierzoet, zeer clichématig, romantisch meisjesdrama. Het idee in het begin is leuk: vrouwen die in Verona brieven aan de denkbeeldige Julia (die van Romeo, ja) beantwoorden. Maar zo gauw er een oma met een knappe jongeman verschijnen aan de knappe jonge dame die in een relatiecrisis zit en een vijftig jaar oude brief heeft beantwoord… dan begint een orgie van clichés en toevalligheden. Helaas.

Winter’s Bone (2010)
Regie en script: Debra Granik / Acteurs: Jennifer Lawrence, John Hawkes, Garret Dillahunt

IMDb: 7,3 / ik: 7

Deprimerende film over een meisje die haar broer, zus en zieke moeder verzorgt. Ze dreigt uit haar woonwagen-in-redneck-berghutje gegooid te worden, omdat haar vader tijdens een strafproces niet is komen opdagen. Ze kan dit alleen voorkómen als ze haar vader vindt – dood of levend. Erg aangrijpend en vooral deprimerend door het viezige, desolate landschap en al die gemene mensen om de hoofdpersoon heen.

(Lezen-kijken-luisteren, 2011)

Geen reacties mogelijk