The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe

The Chronicles of Narnia

Foto: still uit de film The Chronicles of Narnia (2005)

December is natuurlijk dé filmmaand op tv: van die ‘gezellige familiefilms’ waar ik als kind halsreikend naar uitkeek (eerst was er standaard een versie van A Christmas Carol, later vervangen door films als Als je begrijpt wat ik bedoel en Groundhog Day). Enkele dagen geleden was het eerste deel van The Chronicles of Narnia op tv. Niet dat ik er veel van verwachtte, maar ik was toch nieuwsgierig naar deze zo groots gemarketeerde film.

Ik heb op zich niks tegen kinderfilms. Ik heb op zich niks tegen verfilmde kinderboeken. Er zijn genoeg verfilmde kinderboeken te noemen die mijn goedkeuring kunnen wegdragen. Zo zag ik eergisteren nog Matilda waar ik smakelijk bij heb zitten lachen. Ook goede wat serieuzere kinderfilms zijn mogelijk – ik denk bijvoorbeeld aan Labyrinth en andere films die mijn broer en ik als kind onder de term ‘voddenfilms’ schaarden (lees: films met poppen van Jim Henson en/of decors van Brian Froud).

Er zijn ook goede kinderboeken die slecht worden verfilmd (The NeverEnding Story) en slechte boeken die redelijk worden verfilmd (Harry Potter) – nou ja, dat is in elk geval mijn mening.
De boeken van C. S. Lewis – vriend van Tolkien en schrijver van The Chronicles of Narnia – heb ik zelf niet gelezen. Toch bekroop mij het gevoel tijdens het kijken van de film dat een boek van zo’n beroemde schrijver nooit zo slecht zou kunnen zijn als wat de film mij voorschotelde. Een snelle blik op meningen op internet versterkten mijn vermoeden dat de film nogal afwijkt van het boek – dat het sterk ‘verdisneyd’ is. Ik vond de film weinig overtuigend en eigenlijk gewoonweg slecht. Een argument dat ik vaak bij fans van slechte kinderboeken en –films hoor is: ‘ja, maar het is een kinderboek/film’. Natuurlijk – een boek of film voor kinderen mag best minder gecompliceerd zijn dan een versie voor volwassenen, en sommige thema’s en motieven zullen sneller aanslaan bij de belevingswereld van kinderen. Maar dat is geen reden om het verhaal totaal ongeloofwaardig, rammelend en inconsistent te maken. Bovendien kan ook een kinderboek of –film best diepere lagen bevatten – kijk maar naar Die Unendliche Geschichte: een goed kinderboek dat bol staat van symboliek en verwijzingen.

Een voorbeeld van ongeloofwaardigheid in Narnia 1. Redelijk in het begin van de film, als onze kinderhelden het ‘winterwonderland’ betreden, en na een opmerking over dat kerstmis hier al een hele tijd niet meer gevierd is, komt de kerstman langsrijden, geeft de kinderen wapens cadeau en verdwijnt uit het verhaal. Hè? Nogmaals: ik heb het boek niet gelezen, maar staat dit echt zo in het boek???
Er zijn (kinder)films met een slecht verhaal, maar die toch bekijkenswaardig zijn door andere aspecten, zoals goede coole effecten. Maar helaas is het bij Narnia 1 ook hiermee slecht gesteld. De film stamt uit 2005, maar doet veel ouder aan. Waarschijnlijk hebben de makers gedacht: ach, het is maar een kinderfilm, goedgelovig publiek bla bla, we korten wel op het SFX/CGI-budget. Een jammere keuze: de geloofwaardigheid van de film is hierdoor sterk afgenomen. En met die geloofwaardigheid zat het al niet goed door de kerstman en consorten.
Naast een consistent, overtuigend verhaal en goede effecten, zijn ook de acteerprestaties van levensbelang om een film geloofwaardig te maken. Persoonlijk vind ik dat eigenlijk alle rollen in deze film slecht worden vertolkt. Alleen het personage Lucy wordt goed gespeeld (door Georgie Henley). Uitgerekend de jongste acteur heeft voor mij de schaarse goede momenten van de film bezorgd. Erg overtuigend, bijvoorbeeld, hoe ze als een zowel naïef als slim kind omgaat met de wondere wereld en de personages om haar heen. En bovendien is ze gewoon schattig. Maar helaas kan één goede actrice niet de hele film redden als deze verder weinig voorstelt.

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe – 2005   Regie: Andrew Adamson; Script: Ann Peacock; Acteurs: Tilda Swinton, Georgie Henley, William Moseley; IMDb-cijfer: 6,9

(Lezen-kijken-luisteren, 2011)

Geen reacties mogelijk