Watchmen – The Complete Motion Comic

Watchmen tcmp

Eerder schreef ik over de strip Watchmen van Alan Moore en Dave Gibbons. Toevallig stuitte ik een tijdje later op een dvd – niet de verfilming, maar het stripboek, compleet omgezet in bewegende beelden: The Complete Motion Comic.

Helemaal compleet is hij echter niet. Aan het eind van elk hoofdstuk in het boek staat een stuk in proza (een krantenartikel, een hoofdstuk uit een fictief boek, et cetera). Om begrijpelijke redenen zijn deze weggelaten uit de ‘tekenfilm’. De ‘tekenfilm’ was een tv-serie uit 2008-2009, en diende als promotie voor de film, voordat deze op het grote scherm te zien was. Voor een reclamestunt heeft het echter een zeer hoog cijfer op het IMDb: maar liefst een 8,9. Dat is hoger dan de 8 die de film zelf op deze filmsite krijgt!
Ik had het hierboven over een tekenfilm-tussen-aanhalingstekens omdat het niet een normale tekenfilm is. De plaatjes uit het boek zijn integraal overgenomen, compleet met tekstballonnetjes en tekstkaders, en in beweging gezet alsof de figuren en bewegende objecten een soort kartonnen marionetten zijn. Daarbij is er één (mannelijke) vertelstem die alle personages voor zijn rekening neemt, dus ook de vrouwen. Dat is in het begin even wennen, net als de vreemde manier van bewegen, maar gek genoeg is het niet irritant. Het is een leuke alternatieve manier om een strip te lezen – net als het boek is de animatiefilm verdeeld in twaalf afleveringen – en dat draagt wellicht bij aan het hoge cijfer. En anders dan normale verfilmingen is er niks uit het oorspronkelijke verhaal weggelaten.

De vraag is, of het een meerwaarde is een strip in beweging te zien. Ja, blijkbaar toch wel. De bewegingen maken sommige dingen net wat duidelijker of opvallender dan in de strip (zoals de overgangen naar andere scènes of een muisje dat voorbij trippelt). Ook blijkt de keuze voor Tom Stechschulte als verteller een goede keuze te zijn geweest. Zonder stemmen te overdrijven, geeft hij elk personage een eigen karakter. Wel lijken alle vrouwenstemmen mijns inziens wat teveel op elkaar. Ten slotte, en dat is misschien wel de grootste plus: de filmmuziek is erg goed. En muziek maakt 75% van de film, als het al niet meer is. In de link hieronder (naar de trailer) is het thema te horen. Net als het verhaal zelf, is de muziek rustig en droevig en maakt het meteen duidelijk wat een van de grootste verschillen is tussen Watchmen en de meeste andere superheldenverhalen: Watchmen is nauwelijks een actiefilm of avonturenboek te noemen. Het heeft het zwarte van een boek/film als Sin City, maar is in tegenstelling daarmee kalmer en berustend, wat het veel serieuzer en filosofischer maakt.

Wat de echte verfilming betreft: daar zal ik later een keer op terugkomen. De vraag is dan wederom of de film de strip eer aandoet, of dat het om iets heel anders gaat.

Watchmen: The Complete Motion Comic (dvd 2009)   Regie: Jake Strider Hughes; Script: Dave Gibbons; Stem: Tom Stechschulte; IMDb-cijfer: 8,9

(Lezen-kijken-luisteren, 2011)

Geen reacties mogelijk